tel: +48 59 841 16 05
biuro@et.cetera.pl
ul. Kaszubska 18
Następne zdjęcie Następne zdjęcie

Sala piwowarów słupskich

W miejscu obecnego hotelu i restauracji et Cetera E.H. Schäffer wybudował w 1859 roku nowy browar oraz suszarnię słodu w pobliżu Kassuberstrasse, dzisiejszej ulicy Kaszubskiej. Doskonałe piwo, potężny i położony na drodze spacerowej budynek oraz nazwisko członka wielopokoleniowej rodziny piwowarów przyniosło browarowi duży sukces. W 1864 roku Schäffer powierzył zarządzanie browarem inżynierowi piwowarstwa – Heydemannowi. Po śmierci Schäffera w 1869 roku browar zakupił Julius Eckert, który choć nie był piwowarem pod dyrekcją zdolnego mistrza piwowarskiego Lehmanna sprzedawał piwo leżakowe pierwszej klasy. Następcą Eckerta został Glöckner. Na przełomie XIX i XX wieku browar był w posiadaniu rodziny Manske – najpierw ELise, potem Elisabeth, z domu Rutz. W 1902 roku browarem kierował Otto Manske i został jego właścicielem. Po nim browarem zarządzał Max Krohn i Franz Conrad – ostatni właściciel browaru. Conrad wraz z mistrzem piwowarstwa Kratzerem produkował szeroką gamę piw: leżakowe Bürgebräu – jasne i ciemne, piwo słodowe, karmelowe oraz limoniadę gazowaną. Po I wojnie światowej konkurencja spoza miasta a także kryzys doprowadził Conrada do sprzedaży kontyngentu piwnego koncernowi Ruckfortha, który przejął wówczas między innymi szczeciński browar Bohrisch. W Słupsku obok browaru Góra były jeszcze cztery duże browary: Kronen (Korona) założony w 1832 roku przy dzisiejszej ulicy Kilińskiego, browar Stern (Gwiazda) założony w 1857 roku u zbiegu ulic Kilińskiego i Kaszubskiej oraz Quell (Źródło) zbudowany w latach 1873-1874 przy ulicy Kozietulskiego. W sali Słupskich Browarników na ścianach widnieją namalowane kapsle i etykiety produkowanych w tamtych czasach piw.

Projekt i realizacja: www.wizjostudio.pl